Home » Știință » Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

Publicat: 09.02.2023

Saliva, un lichid omniprezent și banal din cavitatea bucală, face mai mult decât să mențină mediul umed. Aceasta conține un amestec de substanțe care, arată ultimele cercetări, reprezintă factorul esențial pentru aromele pe care noi le degustăm.

În primă instanță, saliva pare un element destul de plictisitor, ori cel mult un mod convenabil de a ne înmuia hrana pe care o mâncăm. Însă, realitatea arată cu totul altfel, iar acest lucru începe să fie înțeles de oamenii de știință.

Fluidul interacționează cu orice este introdus în gură și, chiar dacă vorbim despre o compoziție formată din 99% apă, are o influență mare asupra aromelor alimentelor și băuturilor. Practic, are un rol important în tot ce privește plăcerea.

Saliva, un lichid, dar nu chiar orice lichid

„Este un lichid, dar nu este doar un lichid”, a spus Guy Carpenter, profesor de biologie orală de la King’s College din Londra.

Până acum, oamenii de știință au înțeles unele dintre funcțiile pe care le are saliva: protejează dinții, ușurează discursul și creează un mediu propice pentru mâncarea pe care o introducem în gură. Însă, recent, specialiștii descoperă că salva este, de asemenea, un mediator și un „translator”, care influențează modul în care mâncarea se deplasează în cavitatea bucală. Totodată, saliva ne activează simțurile. Unele rezultate sugerează că interacțiunea dintre salivă și mâncare chiar ar putea să stabilească ce alimente mâncăm cu plăcere.

Este vorba, astfel, despre o substanță care nu este foarte sărată – de aceea, oamenii pot să simtă gustul unui cartof prăjit. Nu este nici foarte acid, drept urmare, o picătură de lămâie poate fi foarte revigorantă. Iar apa din fluid și proteinele salivare lubrifiază fiecare înghițitură, și enzimele (amilaza și lipaza) ajuta procesul de digestie. Această umezire a hranei dizolvă componentele chimice specifice gustului, care se transformă în și mai multă salivă, pentru a interacționa apoi cu papilele gustative.

Fiecare moleculă din mâncare trece prin salivă

Cu ajutorul salivei, oamenii „depistează componenta chimică a hranei: aroma și gustul”, a spus Jianshe Chen, om de știință specializat în gastronomie și profesor la Zhejiang Gongshang University din Hangzhou (China), notează BBC.

Profesorul a mai explicat faptul că, atunci când oamenii mănâncă, ei nu savurează mâncarea în sine, ci un amestec de hrană cu salivă. De exemplu, o persoană poate percepe gustul dulce sau acru al unei molecule doar dacă o acea moleculă atinge papilele gustative – iar ca acest lucru să se petreacă, trebuie să treacă prin stratul de salivă, care îmbracă limba.

Dar nu este o situație general valabilă, a intervenit, de data aceasta, profesorul Carpenter din Londra.

Carpenter a dat exemplul sucului neacidulat, care pare mai dulce decât cel carbogazos. Specialiștii au și explicația acestui fenomen. Bulele de dioxid de carbon din băutură produc un „boom” care distrage creierul și îl păcălește. Astfel, nu avem senzația că băutura cu acid este foarte dulce.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce are ciocolata un gust atât de bun? Procesul care are loc la contactul cu saliva

Primul test de sarcină pe bază de salivă din lume, lansat de un start-up israelian

Natura ne ajută din nou! Savanţii au folosit salivă de urs pentru a testa antibioticele

Saliva umană conţine un analgezic de şase ori mai puternic decât morfina

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie
Primul oraș european care testează taxiuri cu mașini autonome
Primul oraș european care testează taxiuri cu mașini autonome